Saikou no Jinsei no Owarikata

8 Kasım 2011 Salı

Tempura

Tempura / 天麩羅


Tempura (veya tenpura, 天ぷら veya 天麩羅) dondurulmuş sebzeler ve deniz ürünlerinden oluşan bir Japon yemeğidir. Birçok çeşidi olmakla beraber genel itibariyle bu tarifle hazırlanır:



TEMEL TEMPURA TARİFİ:
  1. Önce malzemeleri hazırlayın: Kullanacağınız balıkları balıkçınıza kemiksiz-derisiz fileto yaptırın. O gün hangi balık en ucuzsa onu kullanın. Ufak balıkları (hamsi, gümüş, sardalye) bütün olarak tempura yapabilirsiniz. Balık filetolarını istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz. İnce uzun parmak şeklinde, dikdörtgen veya kare şeklinde, nasıl isterseniz... Karidesleri soydurup sadece kuyruğun son boğumunu bırakın. İç kısmına bıçakla kesikler atıp karidesi düzleştirdikten sonra una-hamura batırın. Sebzeleri geleneksel kızartma yaparken kestiğimiz incelikte kesebilirsiniz. Mantarları bütün olarak kullanın. Hamur hazırlanmadan önce malzemeler hazırlanıp kurutulmuş olmalı. Soğuk hamur beklemez.
  2. Tempura hamurunu hazırlayın. Ölçü: 1 bardak buz gibi soğuk su; 1 bardak soğuk un; 1 soğuk yumurta; 1/2 çay kaşığı karbonat. Buzlukta soğutulmuş kâse içinde tüm malzemeleri karıştırın, ama küçük un topaklarını olduğu gibi bırakın.
  3. Derin bir tavada yağı kızdırın. Kullanacağınız yağ tercihen kanola olmalı. En az 5 santim yüksekliğinde yağ doldurmalısınız. Yağı 180 dereceye kızdırın. Bir parça hamur attığınızda hamur dibe batmadan üste çıkıyorsa yağ 160 derecedir. Eğer hamur yağın yarısına kadar batıp yüzeye çıkıyorsa 180 derecedir.
  4. Balıkları-karidesleri önce una bulayıp sonra hamura batırın ve hemen yağa atın. Altın sarısı renk alıp çıtır olunca kâğıt havlu üzerine çıkarın, tuz serpin. Önce sebzeleri sonra deniz mahsullerini kızartın. Çıtır olmaları için tavayı doldurmayın, azar azar kızartın.
 


Credits to: wikipedia.org & ascilik.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder